Mindfulness training

 

 OUDE WIJSHEID MET NIEUWE INZICHTEN

Wat is Mindfulness?

Bewust onbewust

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

 

Mindfulnesstraining vergroot het vermogen om met de aandacht meer aanwezig te zijn in het hier en nu en je volledig bewust te zijn van de huidige ervaring. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Het is een praktische training voor vrijwel iedereen.

Stress? Alles gaat te snel?

Meer genieten

Velen van ons ervaren stress. Maar stress kan je leren te hanteren. Ook jij kunt dat leren   Mindfulness brengt je terug naar het hier en nu. In het hier en nu is er veelal geen stress. Met mindfulness kun je belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker loslaten.

Niet oordelen

Het moeilijkste?

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van mindfulness is het niet-oordelen: iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Niet-oordelen vergemakkelijkt acceptatie. Het leren om niet te oordelen over je ervaringen geeft ruimte om nieuwe dingen te ervaren.

Waarom Mindfulness?

Niets voor mij ?!

Mindfulness helpt om je niet te veel te laten meeslepen in het jachtige bestaan. Het helpt om te leren luisteren naar je hoofd EN je hart.

Het helpt hoe je stapje voor stapje kunt leren accepteren wat je niet kunt veranderen.

Ook  helpt het om te leren loslaten wat je beter los kunt laten.

Focus en rust

Oude wijsheid?

Mindfulness is een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het is een combinatie van de eeuwenoude wijsheid uit het ‘Oosten’ en de meest recente inzichten uit het ‘Westen’.

 

Vaak leven we op de automatische piloot en we reageren zonder dat we er over na (hoeven) denken. Allerlei gedachten schieten door ons hoofd, we zijn bezorgd, gehaast, gefrustreerd, voelen pijn of zijn boos. Het hier en nu wordt dan niet ervaren want wij hebben het druk, druk, druk. Dat kost energie, geeft spanning en is niet effectief.

 

Via mindfulness leer je met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich voordoet. Sensaties, gevoelens, gedachten komen en gaan, ook als het minder aangename gedachtes zijn. Je ontwikkelt een manier om hier op een vriendelijke en nieuwsgierige manier naar te kijken, zonder oordeel!

Mindfulness voor kinderen

Mindfulness op school

TrainID biedt mindfulness trainingen aan voor en op scholen. Steeds meer scholen ontdekken de waarde van een uurtje mindfulness. Veel kinderen en jongeren hebben moeite met concentreren. Ze slapen niet goed, maken zich druk en hebben zorgen. Ze hebben ook moeite met ontspannen, of zomaar even niets doen. En ze zijn doorlopend online. Hun hoofd is te vol, de prikkels teveel.

 

Ze ‘moeten’ zo veel. Van zichzelf, van de school, van de maatschappij. Hoe leer je kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren en te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf?

Herken je deze uitspraken?
  • ‘Help, het lukt mij steeds niet om in slaap te komen’
  • ‘Hoe doe ik dat dan, stoppen met denken…?’
  • ‘Als ik boos of verdrietig ben, dan ben ik soms bang dat dit niet meer stopt’
  • ‘Ik probeer ook te ontspannen als mijn moeder dat zegt, maar ik weet niet hoe’
  • ‘Als ik in de klas zit, droom ik steeds weg en kan ik mij niet goed concentreren’
Aandacht voor kinderen

Bij mindfulness oefen je in aandacht en leer je om uit de automatische piloot te stappen en even te stoppen. Je gaat dus ook jouw ‘aandachtsspier’ ontwikkelen en ontdekken hoe jij kunt ontspannen en een hoofd vol gedachten weer tot rust kunt brengen.

 

Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei gevoelens, fijne en lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of ze te negeren. Hierdoor begrijp je meer van jouw binnenwereld en krijg je meer zelfvertrouwen.

 

TrainID verzorgt de training op school en met toestemming van de ouders. Ook volgen we soms op met een training waarbij de ouders mee doen.

Mindfulness voor ouders EN kind

Meer samen genieten

Wat is er niet leuker dan samen met papa of mama of beide een mindfulness training te doen. Door het samen te doen weten ouders wat hun kind ervaart. Dat geeft meer begrip voor het kind en maakt het makkelijker om de oefeningen thuis voort te zetten. ook ouders voelen meer rust en staan stil bij wat ze doen en hoe.

Mindfulness training

Mindfulness training

Mindfulness training